Predsjednik Milanović uručio Veliki štit Kneza Domagoja posadi “Zagreb”, pobjednicima 27. Maratona lađa na Neretvi

10. kolovoza 2024.
21:49

Predsjednik Republike Zoran Milanović prisustvovao je 27. Maratonu lađa na Neretvi te je, čestitajući pobjednicima, posadi „Zagreba”, uručio zlatne medalje i Veliki prijelazni štit Kneza Domagoja dok im je Mali štit za osvojeno prvo mjesto uručio predsjednik Udruge lađara Neretve Luka Oršulić. Posadi „Zagreb“ ovo je treća godina za redom da odnose pobjedu na natjecanju na rijeci Neretvi.

Maraton lađa amatersko je sportsko natjecanje u utrci starih izvornih plovila-lađa, od Metkovića do Ploča ukupne duljine 22.500 metara, s posadom koju čine 10 veslača, bubnjar i parićar odnosno kormilar. Utrka, organizirana od strane „Udruge lađara Neretve“, održava se pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske.

Maraton lađa ustanovljen je 1998. kao priredba u sklopu obilježavanja 7. obljetnice akcije Hrvatske vojske u Pločama “Zelena tabla-Male Bare”, a danas predstavlja ne samo jedinstveni kulturološki događaj nego i svojevrstan „brand“ neretvanskog kraja te vrijedan dio nacionalne kulturne baštine.

Kada su kuburaši „Dubrovački trombunjeri“ pucnjem s obale u Metkoviću označili start utrke, mnogobrojne veslačke posade krenule su u borbu za štit kneza Domagoja veslajući u tradicionalnim lađama na stazi od Metkovića do Ploča.

Predsjednik Milanović utrku je pratio plovidbom na zapovjednom brodu „Nada“ po rijeci Neretvi do Ploča gdje se nalazio cilj utrke. Na cilju su uručene srebrne i brončane medalje te Mali štit za dugo mjesto kominskim Gusarima i treće mjesto posadi Slivno. Brončane medalje i Mali štit za treće mjesto uručili su župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Grada Ploča Mišo Krstičević, a srebrne medalje i Mali štit za drugo mjesto uručili su potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, izaslanik predsjednika Vlade Branko Bačić i gradonačelnik Grada Metkovića Dalibor Milan.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek