Predsjednik Milanović ugostio Hrvatsku folklornu grupu Zagreb iz Australije koja održava turneju po Hrvatskoj

03. srpnja 2024.
12:57

Predsjednik Republike Zoran Milanović ugostio je danas članove i članice Hrvatske folklorne grupe Zagreb iz Zapadne Australije koji od 1. do 14. srpnja borave u Hrvatskoj na turneji pod nazivom „To je zemlja dide mog i oca mog“. Tijekom turneje po Hrvatskoj, ova folklorna grupa iz Australije nastupat će u Zagrebu, Vukovaru, Đakovu, Korčuli i Splitu, a danas su se kratkim folklornim nastupom predstavili i u Uredu Predsjednika Republike.

Na turneji sudjeluje 70 članova i članica folklorne grupe koji će se pjesmom i plesom predstaviti hrvatskoj javnosti, kazali su prilikom susreta s predsjednikom Milanovićem predsjednica Hrvatske folklorne grupe Zagreb Zrinka Vlasic i potpredsjednik Raymond Vicko Pecotić. Predstavljajući Hrvatsku folklornu grupu Zagreb kazali su kako djeluju pri Hrvatskom centru Zapadne Australije u North Fremantleu, predgrađu Pertha, koji ima snažnu i aktivnu hrvatsku zajednicu. Djeluju od 1955. godine, a danas imaju preko 90 plesača i plesačica u dobi od pet do 55 godina koji, nastupajući na velikim proslavama unutar hrvatske zajednice, predstavljaju hrvatski identitet i kulturu široj australskoj javnosti. Izvode plesove iz Slavonije, Baranje, Like, Međimurja, Prigorja, Posavine, Hvara i Korčule.

Nadalje, istaknuli su kako grupa pjesmom i plesom čuva hrvatski jezik, kulturu i bogatstvo hrvatske baštine te da prenoseći je mlađim naraštajima i potomcima hrvatskih iseljenika stvaraju temelje za očuvanje veza s hrvatskom domovinom. U organizaciji hrvatske turneje pomogla im je i Hrvatska matica iseljenika u okviru svoje suradnje s iseljenicima,  a novčanom donacijom turneju je podržao i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Osim plesača i plesačica Hrvatske folklorne grupe Zagreb iz Zapadne Australije te članova uprave Kluba, na susretu s predsjednikom Milanovićem bio je i konzul Republike Hrvatske u Perthu Zoran Šangut.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek