Predsjednik Milanović u Splitu: Trebamo brinuti i o Hrvatskoj mornarici jer ona nije i ne može biti manje važna od Hrvatskog zrakoplovstva

18. rujna 2024.
13:14

„Svaka država ima nebo, ali nema svaka država more, a posebno nema veliko more i dugačku obalnu crtu. Jer, na Jadranu ima nekoliko obalnih država, ali dvije su velike – Italija i Hrvatska koja ima preko tisuću kilometara obale i više s otocima. I to je nešto što treba čuvati i njegovati i u stvarnom, materijalnom smislu i u duhovnom smislu“, rekao je danas predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Zoran Milanović na svečanom obilježavanju Dana Hrvatske ratne mornarice i 33. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornarice.

„Zato tome treba posvetiti ozbiljnu pažnju i brinuti o Hrvatskoj mornarici jer ona nam sigurno nije ništa manje važna od Hrvatskog zrakoplovstva. Ne može biti“, istaknuo je predsjednik Milanović u prigodnom obraćanu. Podsjetio je kako su prije devet godina potpisani i naručeni ugovori za izgradnju pet brodova obalne straže koji se još uvijek čekaju.  „Sada više nije važno tko, kako i zašto je to napravio ili nije učinio. Bitno je da se to završi i da Hrvatska mornarica i Obalna straža dobiju pet brodova, koji su naš identitet i koji su radni brodovi. Za identitet nam jednog dana treba neka korveta s kojom možemo izaći na otvoreno more, čisto da se vidi hrvatski barjak. Hrvatska država si to, duboko vjerujem, može priuštiti, više od toga ne može, ali to može“, rekao je predsjednik Milanović.

Nadalje, Predsjednik je rekao da moramo biti svjesni onoga što jesmo i onoga što imamo. U tom smislu, Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga pozdravlja ulaganje u Hrvatsku vojsku, ali i poziva na planiranje i planski pristup nabavama i obnovama. „Da se unaprijed zna što će se i kada raditi i kada će se obnavljati, da se ne kupuje bez pomne i detaljne analize jer to kasnije košta novaca. Obrana bi trebala biti jedna od važnijih stvari“, istaknuo je Predsjednik i dodao kako nije presudno je li to dva, tri ili jedan posto BDP-a – standard koji se uporno nameće u NATO-u – nego je važno što se za taj novac može kupiti.

„Je li jedna granata tisuću dolara ili pet tisuća dolara – to onda nema velike veze i ne utječe na to izdvajate li dva ili sedam posto – ako cijene tako nastave, izdvajat ćemo pet posto. I zato je bitno da neku proizvodnju razvijemo u Hrvatskoj. Hrvatska nije dorasla izgradnji nosača aviona niti joj trebaju, ali jest ophodnim brodova, onda je dorasla i proizvodnji streljiva i određenih topničkih punjenja. To da, u protivnom ovisimo o drugima“, naveo je predsjednik Milanović.

Dodao je kako nas je povijest naučila i podsjeća da moramo brinuti sami o sebi i da „drugi jesu naši saveznici, ali da države i njihova vodstva bivaju vođeni isključivo svojim interesima“.  „Iste države i iste vlade će od jednih zahtijevati jedno, a drugima tolerirati sasvim oprečno i to je svijet odraslih“, zaključio je predsjednik Milanović te hrvatskim mornarima čestitao Dan Hrvatske ratne mornarice i poručio da čuvaju hrvatsko more i obalu.

Povodom obilježavanja Dana Hrvatske ratne mornarice Predsjednik Republike odlikovao je, promaknuo i pohvalio pripadnike Hrvatske ratne mornarice. Za časnu i uzornu službu Spomenicom domovinske zahvalnosti odlikovani su pukovnik Miro Kuvačić, pukovnik Joško Pavković, pukovnik Ante Renić, pukovnik Ivan Krivić, stožerni narednik Kazimir Šuper, stožerni narednik Željko Ćukušić, nadnarednik Petar Babić, razvodnik Mate Lovrić, pozornik Renato Perojević, državni službenici Dražen Lulić i Nikola Marović te namještenik Mate Bečko.

Predsjednik Republike donio je Odluku o promicanju djelatnih časnica i časnika Hrvatske ratne mornarice. U čin kapetana fregate pomorstva promaknuti su kapetan korvete Davor Dilber i kapetan korvete Stjepan Giljević, a u čin bojnice intendantske službe promaknuta je satnica Suzana Kutleša. Za ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća, pohvalom vrhovnog zapovjednika pohvaljen je brigadir Ivica Suman.

Svečano obilježavanje Dana Hrvatske ratne mornarice i 33. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornarice započelo je u Kaštelanskom zaljevu gdje je Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske u more položio lovorov vijenac u spomen na sve poginule hrvatske mornare. Svečano postrojavanja pripadnika Hrvatske ratne mornarice i središnja svečanost održala se u vojarni „Admiral flote Sveto Letica-Barba“. Osim predsjednika Milanovića na svečanosti su govorili zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Damir Dojkić i  državni tajnik u Ministarstvu obrane, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Drago Matanović.

Uz Predsjednika Republike bili su savjetnik za obranu Ivica Olujić i pobočnik Predsjednika brigadir Vlado Čulina.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta