Predsjednik Milanović: Sve je jako skupo, a mirovine su i dalje male zbog nesposobnosti Vlade

07. rujna 2024.
14:34

„Sve je jako skupo”, upozorio je danas predsjednik Republike Zoran Milanović, a na pitanje da li očekuje poskupljenja s obzirom na smanjenje mjera od strane Vlade kazao je da će „biti skuplje”. Stav Vlade koja kaže da ipak neće doći do poskupljenja, komentirao je ironično: „Onda neće, budući da oni samo govore istinu i uvijek istinu, a nikad ništa drugo“.

Novinare je interesiralo i mišljenje predsjednika Milanovića da li je vrijeme da se prekine državni intervencionizam na tržištu energenata: „Treba zaštiti one koji žive teže, a to su prvenstveno umirovljenici za koje se nisu, iz ne znam kojeg razloga, nikada potrudili izračunati neku održivu formulu. Prosječna mirovina je ostala na 40% plaće, isto kao kada sam ja bio premijer u puno težim uvjetima i okolnostima. To je neopravdano, neodrživo i s tim se ne da živjeti. Tada je za to bilo opravdanja i koja ja nisam tražio, ali tad umirovljenici nisu prosvjedovali. Bili su svjesni situacije i kako stvari stoje. Mirovine stoje ovako nisko prije svega zbog nesposobnosti Vlade, a ne zbog toga što se to ne može riješiti. Plaće jesu nominalno rasle, ali nemojmo zaboraviti da je i inflacija rasla“, kazao je dodavši kako ne vrijedi isto tisuća eura prije 10 godina i danas.

Na traženje novinara, komentirao je i činjenicu što je Milorad Dodik u udžbenike ubacio ratne zločince Karadžića i Mladića kao ratne heroje.

„Što god ja pokušavam popraviti, on zezne. Dodik je apsolutno sugovornik za sve bosansko-hercegovačke Hrvate u politici. Tko bi trebao biti sugovornik? Nasljednici Mladića i Karadžića? Nažalost, Dodik tu previše kalkulira i igra se vatrom nepotrebno. Ja mu svaki puta kažem da smiri loptu, da olabavi malo i da ne ide u Moskvu jer je to glupo i ne treba mu jer neće mu oni pomoći“, kazao je.

Govoreći o političkoj situaciju Hrvata u BiH kazao je:  „Evo, Plenković je sada bio dva dana u BiH i konačno je popio tabletu za hrabrost pa je nešto pričao o nepresudama Sejdić/Finci, o tome kako Hrvati ne mogu birati svog člana Predsjedništva što im opstruira političko Sarajevo. Ja o tome pričam već 6 godina. Plenković se konačno ohrabrio konstatirati problem, dok bi druge države tražile više i više prigovarale nego Hrvatska. Odnos ekipe iz SDA i političkog Sarajeva prema Plenkoviću je isti kao prema meni. Dakle, čim je to zaustio, a skrivao se i plašio godinama, dobio je istu reakciju kao na mene. S tim ljudima, nažalost, ne ide na lijep način. Ja sam to probao i imam veće iskustvo nego Plenković. Moramo se dogovoriti što da napravimo za Hrvate iz BiH jer  političko Sarajevo i njihove sponzori, kao što su Ured visokog predstavnika i Američka ambasada u BiH, ne zanimaju Hrvati nego tko je šef tajne službe i kako se surađuje s Amerikancima u suzbijanju militantnog islama. To ih jedino zanima. Ako mi ne pomognemo Hrvatima u BiH da im se vrate elementarna prava, neće nitko. Način na koji to Plenković i njegovi trabanti rade je pogrešan i onda na kraju završi gdje i ja – na listi političkog Sarajeva. Obojica smo na toj listi, samo što ja govorim jasno, ali nemam instrumente, dok Plenković petlja, a ima instrumente“ poručio je predsjednik Milanović.

Na upit novinara, predsjednik Milanović komentirao je i otvaranje postupka od strane Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa zbog letova helikoptera. „Ja sam vrhovni zapovjednik, prema tome to će biti moja odluka i nadalje. Kao Predsjednik Republike imam određeni status prema hrvatskom Ustavu i imat će ga tko god bude predsjednik nakon mene, za 5 godina. To se neće mijenjati i nikakvo Povjerenstvo neće to mijenjati. Dostojanstvo položaja Predsjednika Republike mi ne dopušta da na to odgovaram“, kazao je.

Budući da je nedavno tjednik Nacional pisao kako je premijer Plenković koristio policijske brodove u privatne svrhe, novinare je zanimao komentar predsjednika Milanovića.

„Nema privatnih svrha. On kakav god da je, a nikakav je, on je premijer i kada ide na otok u Hrvatskoj može ići trajektom ili ratnim brodom. U oba slučaja pored tog broda kojim plovi će biti policijski brod i tu nema nikakvog prekršaja. To smo već rekli mnogo puta, samo ja igram fer, a Plenković i njegovi ljudi prljavo. Tu je razlika”, istaknuo je.

U vezi stanja u Jadroliniji, predsjednik Milanović kazao je: „Krivi su kao grijeh. Stari zavjet ne opisuje takvu situaciju koliko su krivi i koliko štite svog pajdaša, nekakvog Soptu umjesto da ga smjene i da se kompanija restrukturira. Tamo očito ništa ne funkcionira“.

Predsjednik Milanović komentirao je i Izvješće načelnika glavnog stožera kao i odnos s ministrom obrane. „To nisu moji ili Anušićevi brojevi. Između mene i Anušića nikada nije puklo i stvarno ne želim izgubiti dobrog prijatelja. Slagali smo se super 8 mjeseci. Njega je bilo posebno inspirativno slušati kada je komentirao neke svoje kolege iz HDZ-a, ne premijera, i što je sve pričao o njima. Na to si mogao samo klimati glavom. Međutim, što se tiče funkcioniranja obrane u kojoj se zna tko je vrhovni zapovjednik, a tko je ipak stranački komesar – ovo prvo sam ja,a ovo drugo je on. Naši odnosi su bili OK. Međutim, postajali su sve više nalik onima s Banožićem jer to je ta kromosomska greška u političkom smislu koji svaki HDZ-ovac ima, te u jednom trenutku mora pomahnitati i mene pokušati ugristi. Ako tako nastave, slomit će zube. Stoga, pozivam na prijateljski odnos općenito i oko kadrovskih rješenja. Stvari se počinju komplicirati 31. srpnja kada se HDZ-ov trojanski konj na kotačićima kandidira za predsjednika. Tog dana počinju problemi i tog dana smo saznali na suludu ideju da se u Kuparima 1. kolovoza iskrca 10 ratnih brodova. Moja dužnost je da to suzbijem“, poručio je predsjednik Milanović u izjavi za medije u subotu u Zagrebu.