Predsjednik Milanović: Svaka država u EU mora brinuti o svojim interesima

30. rujna 2024.
20:38

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je danas na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Vižinada povodom obilježavanja Dana Općine i blagdana Sv. Jeronima.

U prigodnom obraćanju predsjednik Milanović osvrnuo se na specifičnosti Istre u kontekstu demografskih izazova i razvoja regije te istaknuo njezinu važnost kao primjer uspjeha i napretka unutar Republike Hrvatske.

Govoreći o demografskim promjenama, predsjednik Milanović je naglasio kako je Istra tijekom 20. stoljeća doživjela neobičan demografski razvoj, pri čemu je broj stanovnika opao, ali se regija istovremeno razvila u jednu od najnaprednijih u Hrvatskoj. „Istra je neka vrsta antiteze u razgovorima o demografiji. Unatoč dvostruko manjem broju stanovnika u usporedbi s 19. stoljećem, Istra je danas iznimno razvijena. Ovaj primjer potiče nas da razmislimo o tome koji su ključni resursi potrebni za napredak i razvoj regija“, istaknuo je.

Također, pohvalio je Istru kao regiju koja se može pohvaliti visokom razvijenošću i kvalitetom života. Upozorio je na važnost očuvanja resursa i održivog razvoja, ističući kako bi preveliki pritisak stanovništva mogao negativno utjecati na trenutno stanje u Istri. „Istra je ovakva kakva je vrlo uspješna i mislim da bi mnogi u Hrvatskoj mogli od nje učiti, naravno, ako žele“, dodao je.

Predsjednik Republike istaknuo je kako uspješnost Istre dovodi regiju do toga da, prema pravilima Europske unije, postaje ona koja mora pomagati drugima, manje razvijenima. „Našli ste se u situaciji gdje ste prešli prag razvijenosti koji Europska unija postavlja, i sada, prema pravilima Unije, morate pomagati drugima. Europska unija je koncipirana tako da bogatiji pomažu slabijima, no odnosi moći između većih i manjih moraju se održati,“ rekao je naglasivši kako je ključno da se Hrvatska bori za svoj položaj i financijska sredstva unutar tog okvira.

Predsjednik Milanović upozorio je da, iako je Europska unija zajednica koja zagovara solidarnost, u konačnici svaka država mora brinuti o svojim interesima. „Ovo je Hrvatska država, naša Domovina. Hrvatska je domovina i ostalih koji nisu Hrvati, poput Talijana, Srba i drugih, ali sve ključne odluke koje će sutra biti relevantne ili presudne – donosit će se ovdje, u Hrvatskoj, u Istri, u Zagrebu i ostalim dijelovima Hrvatske,“ naglasio je.

Uoči svečanosti, predsjednik Milanović obišao je Kreativni centar Sonda te se susreo s vinarima Udruge „Istra Origin“.

Osim predsjednika Milanovića na svečanosti su govorili predsjednik Općinskog vijeća Općine Vižinada Oliver Arman, načelnik Općine Vižinada Marko Ferenac, župan Istarske županije Boris Miletić i zastupnica u Hrvatskom saboru Sanja Radolović.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika Republike za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek