Predsjednik Milanović sudjelovat će u Poljskoj na sastanku šefova država Arraiolos grupe te posjetiti memorijalni Državni muzej Auschwitz-Birkenau

08. listopada 2024.
18:53

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović boravit će u radnom posjetu Republici Poljskoj od 9. do 11. listopada. U poljskom gradu Krakovu sudjelovat će na 19. sastanku šefova država Arraiolos grupe te će posjetiti memorijalni Državni muzej Auschwitz-Birkenau gdje će odati počast žrtvama holokausta i nacističkih zločina.

Arraiolos grupa okuplja šefove država članica Europske unije bez izvršnih ovlasti i oni se jednom godišnje sastaju kako bi raspravili najvažnije teme od interesa Europske unije. Glavni fokus ovogodišnjeg sastanka u Krakovu bit će na transatlantskim odnosima u kontekstu globalnih izazova i prijetnji. Glavni skup će se održati u petak 11. listopada u povijesnom dvorcu Wawel u Krakovu, a šefovi država raspravljat će se o jačanju suradnje između Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država, sigurnosti Europe s posebnim naglaskom na energetsku sigurnost te o proširenju Europske unije i ulozi Unije u obnovi Ukrajine. Predsjednici država će, također, razgovarati i o dugoročnim perspektivama transatlantske suradnje koja se smatra ključnom za očuvanje međunarodnog mira i stabilnosti.

Državni muzej Auschwitz-Birkenau, memorijalni muzej na mjestu nacističkog njemačkog koncentracijskog logora Auschwitz u Oświęcimu, predsjednik Milanović obići će u srijedu. Odat će tamo počast žrtvama holokausta i nacističkih zločina te uz stručno vodstvo obići područje Državnog muzeja Auschwitz-Birkenau.