Predsjednik Milanović sastao se s premijerom Mickoskim: Europska unija je nepoštena prema Sjevernoj Makedoniji

29. kolovoza 2024.
15:12

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas predsjednika Vlade Republike Sjeverne Makedonije Hristijana Mickoskog, koji boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj. Jedna od glavnih tema razgovora bilo je članstvo Sjeverne Makedonije u Europskoj uniji, odnosno zapreke koje i dalje stoje na putu Sjeverne Makedonije prema punopravnom članstvu u EU.  Predsjednik Milanović potvrdio je premijeru Mickoskom kako će Hrvatska i nadalje čvrsto podržavati i zagovarati ulazak Sjeverne Makedonije u EU.

„Europska unija je nepoštena prema Sjevernoj Makedoniji. Makedonci su do sada ispunili brojne uvjete koji su se tražili od njih kako bi ubrzali pregovore i ulazak u EU, ali usprkos tome i dalje su daleko od članstva. Sve to pokazuje kako EU nema iskren i pošten pristup prema Sjevernoj Makedoniji“, rekao je predsjednik Milanović. Na sastanku su razgovarali i o odnosima dviju država koji su, složili su se, tradicionalno dobri i prijateljski.

Uz predsjednika Vlade Republike Sjeverne Makedonije Hristijana Mickoskog na sastanku u Uredu predsjednika Republike bili su ministar vanjskih poslova i vanjske trgovine Timčo Mucunski, ministar zdravstva Arben Taravari, ministrica obrazovanja i znanosti Vesna Janevska, veleposlanik Republike Sjeverne Makedonije u RH Milaim Fetai, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Vladimir Neloski, vanjski savjetnik za vanjsku politiku i posebni predstavnik PV u procesu pregovora s Europskom komisijom Sašo Markovski, voditelj Kabineta ministra vanjskih poslova i vanjske trgovine, posebni savjetnik Marjan Hristov i opunomoćena ministrica u veleposlanstvu Republike Sjeverne Makedonije Maja Apostolova Balaburski.

Uz predsjednika Milanovića bili su veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Sjevernoj Makedoniji Nives Tiganj, savjetnik Predsjednika Republike za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić, savjetnica Predsjednika Republike za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković i tajnik Kabineta za vanjsku i europsku politiku u Uredu predsjednika Republike Hrvatske Ivan Mutavdžić.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta