Predsjednik Milanović sastao se s predstavnicima udruga Hrvata u Crnoj Gori

07. listopada 2024.
16:19

Uoči sastanka šefova država Procesa Brdo-Brijuni, koji se održava u Tivtu u Crnoj Gori, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović susreo se danas u Donjoj Lastvi s predstavnicima udruga Hrvata u Crnoj Gori. Tijekom sastanka razgovaralo se o položaju Hrvata u Crnoj Gori, kao i o problemima s kojima se suočava hrvatska nacionalna zajednica u Crnoj Gori.

Predstavnici udruga zahvalili su predsjedniku Milanoviću na dolasku jer to dokazuje „podršku hrvatske države koja nama puno znači“, kako je to kazao Zvonimir Dekanović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore. Na sastanku je naglašeno kako su Hrvati u Crnoj Gori „mala, ali vitalna zajednica”, a posebno im je važno, istaknuli su, što imaju stalnu podršku hrvatskih vlasti neovisno o političkom predznaku.

Na sastanku su ponovo upozorili predsjednika Milanovića na neriješen status Doma kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi koji je središte hrvatske zajednice u Crnoj Gori. Zvonimir Dekanović podsjetio je kako je prije dvije godine došlo do pokušaja iseljenja Hrvata iz Doma kulture, što su, kako je naglasio, odbili jer su Hrvati povijesno i emotivno vezani uz taj prostor u kojemu hrvatske udruge djeluju još od početka prošloga stoljeća.

Adrian Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative i zastupnik u Skupštini Crne Gore, informirao je predsjednika Milanovića i o pozitivnim promjenama u političkom položaju Hrvata u Crnoj Gori. Istaknuo je uspjehe zajednice, uključujući povratak u Skupštinu Crne Gore te na lokalne izbore u Kotoru, čime se dokazuje snaga zajednice. Također, zahvalio je na podršci Republike Hrvatske, ističući važnost zajedništva u očuvanju hrvatskog identiteta u Crnoj Gori.

Predsjednik Milanović izrazio je podršku Hrvatima u Crnoj Gori u ostvarivanju manjinskih prava, te je najavio kako će se zauzeti i za rješavanje problema vezanog uz hrvatski Doma kulture u Donjoj Lastvi. Predsjednik Milanović zahvalio je predstavnicima udruga na njihovim naporima u očuvanju identiteta i prava Hrvata u Crnoj Gori te obećao da će nastaviti zagovarati prava hrvatske zajednice kroz diplomatske kanale i suradnju s crnogorskim vlastima.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan