Predsjednik Milanović sastao se s predsjednikom Republike Albanije i predsjednicom Republike Sjeverne Makedonije

08. listopada 2024.
11:36

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sastao se u Tivtu s predsjednikom Republike Albanije Bajramom Begajem, a potom i s predsjednicom Republike Sjeverne Makedonije Gordanom Siljanovskom-Davkovom. Sastanci su održani uoči početka samita šefova država Procesa Brdo-Brijuni koji se ove godine održava u Tivtu u Crnoj Gori. Tijekom bilateralnih susreta razgovaralo se o brojnim regionalnim i međunarodnim temama, s naglaskom na jačanju bilateralnih odnosa, stabilnosti jugoistočne Europe te euroatlantskim integracijama.

U razgovoru s predsjednikom Albanije Bajramom Begajem, predsjednik Milanović potvrdio je podršku Hrvatske za ulazak Albanije u članstvo Europske unije. Istaknuta je važnost nastavka odlične bilateralne suradnje Hrvatske i Albanije, između kojih nema otvorenih pitanja, kao doprinos  stabilnosti i sigurnosti u regiji jugoistočne Europe. Isto tako, dvojica predsjednika suglasni su kako bi stabilnosti regije doprinijelo i priznavanje neovisnosti Republike Kosova od država koje to još nisu učinile.

Tijekom susreta s predsjednicom Republike Sjeverne Makedonije Gordanom Siljanovskom-Davkovom – s kojom se predsjednik Milanović prvi put službeno sastao od kada je ona izabrana na tu dužnost ranije ove godine – europske integracije bile su glavna tema razgovora. Predsjednica Sjeverne Makedonije potvrdila je kako njezina zemlja ostaje čvrsto na putu prema članstvu u EU usprkos svim izazovima koji na tom putu stoje, a predsjednik Milanović dao je punu podršku Hrvatske za nastavak europskog puta Sjeverne Makedonije.

Oba sastanka zaključena su porukom o nužnosti daljnjeg jačanja suradnje između zemalja jugoistočne Europe, s posebnim naglaskom na sigurnosna pitanja i gospodarsku suradnju, a o čemu će danss raspravljati šefovi država na sastanku na vrhu Procesa Brdo-Brijuni.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan