Predsjednik Milanović s veleposlanicima bio na “Diplomatskoj berbi” na Plešivici

10. rujna 2024.
13:29

Predsjednik Republike Zoran Milanović, kao domaćin, sudjelovao je u “Diplomatskoj berbi” na Plešivici, berbi grožđa organiziranoj za šefove diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Republici Hrvatskoj. Organizator berbe je Grad Jastrebarsko, a ovogodišnja „Diplomatska berba“ u Jaski održala se u vinogradu obitelji Roberta Braje u Lokošin Dolu.

Pozdravivši diplomate i domaćine ovogodišnje berbe grožđa predsjednik Milanović istaknuo je kvalitetu obiteljskog establišmenta obitelji Braja za koje je rekao da su, i uz ostale vinarske obitelji plešivičkog kraja, u posljednjih deset godina značajno napredovali u proizvodnji vina. Dodao je da se i nove generacije mladih obrazuju kako bi nastavili tu tradiciju. „Kao po nekom obrascu mladi se školuju, ali ne školuju se za pravnike i filozofe, nego za vinare“, rekao je Predsjednik.

Diplomate akreditirane u Republici Hrvatskoj pozdravio je gradonačelnik Grada Jastrebarskog Zvonimir Novosel, koji je zaželjevši gostima dobrodošlicu u najpoznatiju vinsku regiju, rekao da vino i vinarstvo bez vinara ne može postojati niti ima smisla. U tom smislu, pozdravio je i sve vinare plešivičkog područja, koji su također bili prisutni na ovogodišnjoj „Diplomatskoj berbi“, istaknuvši da je u Jaski vinarstvo stoljetna tradicija zahvaljujući ljudima i njihovoj suradnji.

Uoči berbe, dobrodošlicu je diplomatima zaželio i vinar i domaćin Robert Braje koji je rekao da je vinarstvo puno više od posla. „To je poziv i način života koji od vinogradara traži strpljenje, trud i bezrezervnu predanost prirodi. Naša obitelj se generacijama bavi vinogradarstvom  i svaka nova berba za nas je novi početak. Ona je prilika da iznova uložimo strast i ljubav prema vinu i stvorimo nešto što će naslijediti generacije iza nas“, rekao je gospodin Braje.

„Diplomatska berba“, koja se ove godine održava deveti puta postala je tradicionalna manifestacija. Prigoda je to za promociju ne samo plešivičkog kraja, nego i hrvatske kulture i tradicije povezane uz običaje berbe grožđa.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta, Filip Glas