Predsjednik Milanović razgovarao s vodstvom općine Podbablje i predstavnicima imotske Udruge vinara i vinogradara

16. rujna 2024.
13:05

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas vodstvo Općine Podbablje i predstavnike udruga koje djeluju na području te općine iz Imotske krajine. U izaslanstvu Općine Podbablje bili su općinski načelnik Ivan Karin, predsjednik Općinskog vijeća Ljubomir Kljenak i član Općinskog vijeća Dinko Ujević, a u ime udruga bili su predsjednik Udruge vinara i vinogradara Imotski „Cvit razgovora“ Tomislav Jerković i član Udruge Milan Grabovac te predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Imotski Martina Puljiz.

Načelnik općine i predsjednik Općinskog vijeća informirali su predsjednika Milanovića o projektima koje provodi općinska vlast kako bi poboljšala uvjete života stanovništva i zadržala mlade. U tom kontekstu su izdvojili i djelovanje Udruge vinara i vinogradara koja je okosnica vinogradarske struke u cijeloj Imotskoj krajini, a cilj joj je revitalizacija i promocija vinarstva Imotske krajine. Predsjednik Udruge pojasnio je kako su u suradnji s Agronomskim fakultetom započeli projekt oplemenjivanja autohtonih sorti grožđa koji već daje dobre rezultate.

Kao problem su istaknuli neriješene imovinsko-pravne odnose i rascjepkanost poljoprivrednog zemljišta. Naime, zemljište bivše imotske vinarije već desetak godina je zapušteno i ne koristi se iako, kako su kazali, postoji veliki interes za zakup i korištenje tog zemljišta od strane lokalnih vinara. Kao ilustraciju izdvojili su podatak da je prije u Imotskoj krajini vinogradima bilo zasađeno 1700 hektara, dok ih je danas tek 300 hektara. I čelnici općine i predstavnici udruge vinara naglasili su kako bi stavljanje neiskorištenog zemljišta u funkciju donijelo korist cijeloj Imotskoj krajini.    

Na sastanku se razgovaralo i o djelovanju Udruge osoba s invaliditetom na području općine Podbablje, a koja se posebno ističe organizacijom rada osobnih asistenata i pomoćnika u nastavi, pružanjem logopedskih usluga i savjetovanjem o pravima osoba s invaliditetom. Uz Predsjednika Republike bila je savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas