Predsjednik Milanović razgovarao s predstavnicima Udruge „Životna linija“

15. listopada 2024.
15:00

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je danas s predstavnicima i suradnicima Udruge „Životna linija“ koja se od 2013. godine bavi širenjem svijesti o potrebi pojačane prevencije suicida i depresije u Republici Hrvatskoj. Povod sastanka bio je Svjetski dan mentalnog zdravlja, obilježen 10. listopada, a kojim se želi usmjeriti pažnju na probleme vezane uz mentalno zdravlje te smanjiti stigmu i pružiti podršku ljudima s takvim problemima i njihovim obiteljima.

Kao najveći problem, predstavnici udruge istaknuli su stalno povećanje broja suicida u Hrvatskoj, po čemu je Hrvatska u vrhu među europskim zemljama. O problemu suicida ne smije se šutjeti kao da taj problem ne postoji, tvrde u Udruzi „Životna linija“ i naglašavaju kako ljudi s problemima moraju znati da postoje udruge i stručnjaci koji im mogu pomoći.

Udruga „Životna linija“ jedna je od 19 udruga članica Hrvatskog saveza udruga za mentalno zdravlje koje pomažu osobama koje pate od depresije i skrbe o mentalnom zdravlju u zajednici.

Riječ je o dobrovoljnoj i neprofitnoj udruzi kroz koju djeluju i brojni stručnjaci koji u svom poslu svakodnevno pomažu osobama s problemima te vrste. Predsjednika Milanovića informirali su o svojim aktivnostima usmjerenim prema povećanju kvalitete života depresivnih i suicidalnih osoba naglašavajući kako je jako važno spriječiti stigmatizaciju osoba koje imaju problema s mentalnim zdravljem. Na sastanku se razgovaralo i o obilježavanju ovogodišnjeg Svjetskog dana mentalnog zdravlja pri čemu je fokus bio na brizi o mentalnom zdravlju na radnom mjestu, a čime se željelo se ukazati na povezanost između mentalnog zdravlja i radnog mjesta.

Na sastanku u Uredu predsjednika Republike bili su predsjednik Udruge „Životna linija“ Tin Pongrac, dopredsjednica Udruge i članica Upravnog odbora „SOBA 2“ i „TEATRUM“ Ines Kovačić, članica Upravnog odbora Udruge „Životna linija“ dr. sc. Aleksandra Mindoljević Drakulić, prim. dr. sc. Sanja Martić-Biočina iz Udruge „Mens Sana“, ravnateljica Poliklinike „ABR“ dr. sc. Anka Bogunović Rastovčan, suradnica Udruge „Životna linija“ Marta Brkić iz „Dvokut – Ecro“, društveno odgovorno poslovanje, članica Udruge Marija- Amalija Gašpar, suradnica Udruge Ljupka Hitrova iz Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba, suradnik Udruge Jackson Matthew McConnell, članica Udruge Andrea Ljljić, suradnica Udruge Marija Svilar iz Obrta za savjetovanje i edukaciju „Marija Svilar“ te članica Udruge Marijana Micheli.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek