Predsjednik Milanović primio predstavnike Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga

16. rujna 2024.
13:48

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je danas s predstavnicima Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga koji na državnoj razini skrbi o zaštiti prava osoba sa šećernom bolešću. Na sastanku u Uredu predsjednika bili su predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga dr. sc. Zrinka Mach, dopredsjednik i član Izvršnog odbora Slavko Lackovića, članice Izvršnog odbora Doris Bailo i Marica Varjačić te administrativna tajnica Sandra Kerim.  

Predsjednika Milanovića informirali su o aktivnostima i programima koje provode u svrhu  unapređivanja društvene skrbi o ljudima sa šećernom bolešću. Da su njihovi programi potrebni govore i procjene kako svaka deseta osoba starija od 65 godina u Hrvatskoj ima šećernu bolest, kao i podatak da je dijabetes među tri najčešća uzroka smrti u Hrvatskoj. Predstavnici Saveza istaknuli su na sastanku kako će broj oboljelih rasti i među mlađom populacijom ukoliko se nastavi trend nepravilne prehrane i nedovoljne fizičke aktivnosti.

Tijekom razgovora s predsjednikom Milanovićem predstavnici Saveza su ukazali i na problem  prostora u kojemu sada djeluje Hrvatski savez dijabetičkih udruga. Zbog renoviranja Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac, Hrvatski savez dijabetičkih udruga je dobio, smatraju oni, neadekvatan zamjenski prostor.  Stoga se nadaju se kako će u obnovljenoj klinici dobiti prostor koji će biti primjeren aktivnostima koje Savez provodi i dostupan osobama sa šećernom bolešću iz cijele Hrvatske.  

Zahvalivši predsjedniku Milanoviću na pokroviteljstvu nad 15. kongresom osoba sa šećernom bolešću, koji se održao u Brelima u ožujku ove godine, predstavnici Saveza informirali su ga i o temama ovogodišnjeg kongresa na kojem su sudjelovali relevantni stručnjaci s različitih područja šećerne bolesti koji su predstavili najnovije spoznaje i saznanja u prevenciji i liječenju šećerne bolesti.

Hrvatski savez dijabetičarskih udruga sastoji se od lokalnih udruga, odnosno društva koji su osnovani i rade diljem Hrvatske, a danas ih u sastavu Saveza ima 46, s ukupno četiri tisuće aktivnih članova. Te udruge i društva svakodnevno promiču zdrav način života, bore se za što veću i bolju kvalitetu života osoba sa šećernom bolesti, te ističu važnost prevencije, ranog otkivanja, pravovremenog liječenja i sprječavanja kroničnih komplikacija dijabetesa, kazali su predstavnici Saveza.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas