Predsjednik Milanović primio Nebojšu Slijepčevića i Silvia Mumelaša, redatelja i glumca Zlatnom palmom nagrađenog filma „Čovjek koji nije mogao šutjeti“

13. lipnja 2024.
13:09

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas Nebojšu Slijepčevića, redatelja filma „Čovjek koji nije mogao šutjeti“, a koji je osvojio Zlatnu palmu na ovogodišnjem 77. Filmskom festivalu u Cannesu u kategoriji kratkometražnog filma. Uz redatelja filma bio je i glumac u filmu Silvio Mumelaš. Osim što im je čestitao na velikom uspjehu, predsjednik Milanović je zajedno s njima i pogledao nagrađeni film. 

Kratki igrani film „Čovjek koji nije mogao šutjeti“ prvi je hrvatski film od osamostaljenja koji je osvojio Zlatnu palmu u Cannesu i tek drugi koji je bio u konkurenciji za osvajanje te prestižne filmske nagrade.

Inspiriran istinitim događajem iz ratne 1993. godine, film govori o herojskom činu i tragediji hrabrog pojedinca, Tome Buzova, koji se jedini suprotstavio naoružanim srpskim paravojnim snagama koje su u Štrpcima u Bosni i Hercegovini zaustavile vlak s 500 putnika, koji je vozio na relaciji Beograd – Bar, te počinile strašan zločin. Iz vlaka su izvukli i potom pogubili 19 ljudi samo zato što su bili muslimanske vjeroispovijesti. Tomo Buzov iz Kaštela bio je umirovljeni hrvatski časnik tadašnje Jugoslavenske narodne armije i sam je postao žrtva tog stravičnog zločina jer se suprotstavio njihovom naumu.

Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika za kulturu Zdravko Zima.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas