Predsjednik Milanović pratio završnu večer Festivala dalmatinskih klapa u Omišu

21. srpnja 2024.
09:57

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović prisustvovao je u subotu završnoj večeri muških klapa na 58. izdanju Festivala dalmatinskih klapa koji se tradicionalno održava svake godine u Omišu.

Program je započeo zajedničkim nastupom klapa sudionica završene večeri izvedbom pjesme „Pismo moja, hrli tamo“ u čast maestra Duška Tambače, jednog od najplodonosnijih autora Festivala dalmatinskih klapa koji je preminuo početkom ove godine.

Na završnoj večeri muških klapa 58. Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2024. pobijedila je klapa iz Zagreba Bošket. Stručno povjerenstvo dodijelilo je klapi Bošket Zlatni štit s povijesnim grbom grada Omiša, a publika je najvećim brojem glasova danim Bošketu osigurala klapi iz Zagreba i Zlatnog leuta.

Srebrni štit s povijesnim grbom grada Omiša i srebrni leut po glasovima publike pripao je slovenskoj klapi Dalmari iz Maribora. Tako se ponovila situacija s prošlogodišnje završnice.

Treće mjesto, brončani štit s povijesnim grbom grada Omiša pripao klapi Vinčace iz Novog Vinodolskog, dok je brončani leut, treća nagrada publika otišla u susjedni Dugi Rat, klapi Batuda.

Završna večer muških klapa svjedoči o povijesnom gradu Omišu i njegovih gotovo šest desetljeća njegovanja izvorne klapske pjesme koji od 1967. ostvaruje cilj – očuvati iskonsku privlačnost i snagu autentičnosti klapskog pjevanja, nematerijalnog kulturnog dobra, upisanog na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine.

Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika Republike za kulturu Zdravko Zima.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas