Predsjednik Milanović pratio je u Zlataru natjecanje u prikazu starih zagorskih običaja i zanata „Pajdaško sprehajanje“

28. rujna 2024.
21:02

Predsjednik Republike Zoran Milanović pratio je večeras u Zlataru natjecanje u prikazu starih zagorskih običaja i zanata „Pajdaško sprehajanje“ koje se održava u sklopu festivala 55. Dana kajkavske riječi.

U društvu domaćina gradonačelnice Grada Zlatara Jasenke Auguštan-Pentek i župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara, predsjednik Milanović pratio je tradicionalnu priredbu s etno obilježjima namijenjenu prezentaciji starih zagorskih običaja i zanata koje natjecatelji prikazuju na prigodno uređenim kolima, konjskim zapregama ili kao organizirane skupine pješaka.

Priredba je natjecateljskog karaktera, a pri ocjenjivanju žiri vrednuje vjernost prikaza običaja, tradicijskih obrta, seoskih poslova, uloženi trud te ukupni dojam i izgled grupe. Sve ekipe dobivaju nagradu za uloženi trud, najbolji dodatne nagrade, a sveukupni pobjednik dobiva tradicionalni Zlatni lampaš.

Natjecanje „Pajdaško sprehajanje“ dio je središnje kulturne manifestacija zlatarskog kraja – festivala „Dani kajkavske riječi“. Riječ je o manifestaciji koja je pokrenuta 1970. godine s ciljem njegovanja i očuvanja kajkavske riječi, kulture i tradicije te obogaćivanja kulturnog i društvenog života i turističkog razvoja grada Zlatara i sjeveroistočnog dijela Krapinsko-zagorske županije.

U sklopu manifestacije, predsjednik Milanović obišao je i izlagače na sajmu Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Zlatara. Uz Predsjednika u Zlataru su bili pročelnik Kabineta predsjednika Bartol Šimunić i posebni savjetnik Predsjednika za ekonomiju Velibor Mačkić.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas