Predsjednik Milanović pozvao na međusobno uvažavanje i poštivanje: Živi svoj život i pusti druge živjeti

19. rujna 2024.
21:50

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je večeras na završnoj večeri „Nacionalne šunkijade“ u Starim Mikanovcima, gdje su dodijeljena priznanja proizvođačima slavonske domaće šunke. Tom prilikom predsjednik Milanović održao je govor u kojem je naglasio svoje zadovoljstvo sudjelovanjem u ovom tradicionalnom događaju i podržao napore lokalnih proizvođača.

Predsjednik Milanović istaknuo je kako, unatoč izazovima političkog života, nikada nije požalio svoj ulazak u politiku jer mu je omogućila da upozna cijelu Hrvatsku, uključujući i Slavoniju. „Politika mi je omogućila da dobro upoznam cijelu Hrvatsku. Tako sam upoznao i Stare Mikanovce, Istru, Podravinu, kajkavski i štokavski kraj. Svega toga ne bi bilo bez ovakvog načina života i zato se osjećam bogatije kao čovjek,“ rekao je.

Govoreći o različitim životnim stilovima, naglasio je važnost međusobnog uvažavanja i poštivanja izbora drugih, ističući kako podržava sve načine života dokle god se oni ne nameću drugima. „To nam svima, u nekim granicama, treba biti vodilja u načinu života. Dakle, živi svoj život i pusti druge živjeti,“ poručio je.

Predsjednik Republike posebno je pohvalio prezentaciju slavonske šunke na ovogodišnjoj „Šunkijadi“, istaknuvši da su domaći proizvodi na visokoj razini te potaknuo proizvođače da budu ambiciozni. „Dobri pršuti imaju svoju publiku i kupce te se prodaju po visokim cijenama. Zašto bi vi imali manje ambicije i manje snove i zašto ih ne bi proživjeli i ostvarili?“ zaključio je predsjednik Milanović, ohrabrivši lokalne proizvođače da iskoriste svoje potencijale.

Uoči dodjele priznanja i medalja proizvođačima šunki, osim predsjednika Milanovića,  nazočnima su se obratili načelnik općine Stari Mikanovci Mario Milinković, zamjenik župana i vršitelj dužnosti župana Vukovarsko-srijemske županije Franjo Orešković i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro.

Stočarska udruga „UTVAJ“ organizator je „Nacionalne šunkijade“ koja se ove godine održava po jedanaesti put. Riječ je o manifestaciji koja ima za cilj promoviranje slavonske domaće šunke kao suhomesnatog specijaliteta s tendencijom povećanja prodaje i proizvodnje na tradicionalan način, utvrđivanje standardnih vrijednosti karakterističnih za slavonsku šunku, priprema postupka za zaštitu oznaka izvornosti i geografskog porijekla te edukacija proizvođača. Manifestacija se provodi u dva dijela,  u prvom dijelu se ocjenjivanju prijavljeni uzorci šunke, dok se u drugom dijelu  svečano dodjeljuju priznanja proizvođačima šunki.

Uz predsjednika Milanovića bili su pročelnik Kabineta predsjednika Bartol Šimunić i posebni savjetnik Predsjednika Republike za ekonomiju Velibor Mačkić.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek