Predsjednik Milanović podržao djelovanje Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije

09. listopada 2023.
14:23

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je danas s vodstvom i članovima Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije iz Bjelovara koje upravlja Muzejom Operativne zone i Zbornog područja Bjelovar te Galerijom „Barutana 1991“.

Društvo za promicanje hrvatske vojne tradicije čuva i promovira vrijednosti i dignitet Domovinskog rata te potiče i popularizira znanstveno-istraživačke aktivnosti vezane uz hrvatsku ratnu i vojnu povijest, kazao je predsjednik Društva i ujedno kustos Galerije „Barutana 1991.“ Marin Sabolović. Pojasnio je predsjedniku Milanoviću kako Galerija „Barutana 1991.“ nije lokalnog karaktera, odnosno nije vezana samo uz Domovinski rat u bjelovarskom kraju već čuva više od 700 ratnih i vojnih eksponata i predmeta koji se vežu uz Domovinski rat u Hrvatskoj. Prema njegovim riječima, samo lani galeriju je obišlo oko 17 tisuća posjetitelja.      

Predsjednika Milanovića informirali su o planovima širenja postava svoje galerije novim vrijednim eksponatima i predmetima vezanim uz Domovinski rat. Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije isto tako sudjeluje u aktivnostima šire lokalne zajednice u okviru obilježavanja važnijih datuma suvremene hrvatske povijesti, organizirajući tribine i okrugle stolove, predavanja, promocije knjiga.

Predsjednik Republike podržao je aktivnosti i ciljeve djelovanja Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije te se složio kako je važno čuvati i promovirati istinu o Domovinskom ratu.

Osim predsjednika Društva Marina Sabolovića na sastanku u Uredu predsjednika bili su voditeljeljica projekta Galerije „Barutana 1991.“ Otavia Samodol, voditeljica edukativnih i prodajnih aktivnosti Galerije „Barutana 1991.“ Barbara Dijanović, potpredsjednik  Društva pukovnik Darko Banjeglav te članovi Predsjedništva Zlatko Sabolović i Predrag Banjeglav.

Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Ana Marija Katić