Predsjednik Milanović: Po hrvatskom moru moraju ploviti hrvatski brodovi proizvedeni u našim brodogradilištima, a ne rabljeni strani brodovi

16. kolovoza 2024.
13:01

„Tko je kriv za tragediju u kojoj su poginula tri čovjeka, neka se utvrdi. A tko će ili neće snositi političku odgovornost, sada o tome neću govoriti. Međutim, činjenica je da su zadnja četiri broda za Jadroliniju sagrađena prije više od deset godina i građena su u Uljaniku. Nama trebaju naši brodovi koji će se graditi u našim brodogradilištima, ne rabljeni strani brodovi, posebno ne to. Niti novi strani brodovi. To kažem svjestan rizika da će me netko optužiti za protekcionizam, ali moj posao je, za što sam izabran, zaštita hrvatskih interesa. Po hrvatskom moru moraju ploviti hrvatski brodovi jer je to u našem interesu i zato jer mi to možemo, to znanje i vještinu nismo izgubili, sačuvali smo ih“, rekao je predsjednik Republike Zoran Milanović u petak u Starom Gradu na Hvaru komentirajući pomorsku nesreću u Malom Lošinju u kojoj su poginula trojica pomoraca.   

Predsjednik Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Staroga Grada povodom Dana Grada i blagdana sv. Roka, a uz poziv da se štiti svoje i da se čuva pomorska tradicija Hrvatske koju nema ni jedan drugi slavenski narod osim Hrvata, u svom je govoru podsjetio na važnost mora za Hrvatsku, kao i na tradiciju proizvodnje brodova u hrvatskim brodogradilištima.

„Kupovali smo brodove i vlakove koji su proizvedeni u Hrvatskoj, bez obzira što smo u Europskoj uniji. Kada smo kupovali vlakove, onda je 45 vlakova kupljeno u ‘Končaru’, kada smo gradili brodove za Hrvatsku vojsku na natječaj su se javili i neki inozemni, ali nisu dobili posao jer smo tako odlučili“, rekao je Predsjednik kazavši kako smo se pritom držali pravila Europske unije.

Isto tako, moramo biti svjesni da kada dobijemo novac iz Europe, fondove koji će još neko vrijeme biti s nama, ne tako dugo, treba uzeti svaki euro jer mi smo za to dali i te kakve koncesije, dodao je predsjednik Milanović. „Mi smo potpuno otvorili svoju zemlju, svoje granice. Može prodavati tko što hoće, kome i koliko god hoće, a država i njezini instrumenti služe da očuvamo ono što jesmo – očuvanje svojeg suvereniteta uz očuvanje svojih interesa. Kada od Europske unije dobivamo moramo znati da dajemo jednako toliko ako ne i više, i jedna od opasnosti je da izgubimo znanja i vještine koje smo imali“, rekao je predsjednik Milanović istaknuvši kako Hrvatska mora proizvoditi sve ono što može proizvoditi jer „ovolika razina ovisnosti o turizmu nije dobra, ona izlaže, postaješ ranjiviji“.

Osim predsjednika Milanovića na svečanoj sjednici nazočnima su se obratili predsjednik Gradskog vijeća Grada Starog Grada Teo Bratanić, gradonačelnik Grada Starog Grada Antonio Škarpa i ministar zdravstva i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Vili Beroš.

Uz predsjednika Milanovića bili su pročelnik Kabineta predsjednika Republike Bartol Šimunić i savjetnica predsjednika Republike za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta