Predsjednik Milanović odlikovao zaslužne pojedince, tvrtke i udruge iz područja kulture, gospodarstva, znanosti i sporta

08. listopada 2024.
19:28

Predsjednik Republike Zoran Milanović uručio je danas, na svečanosti u Uredu predsjednika Republike, odlikovanja zaslužnim pojedincima, tvrtkama i udrugama iz područja kulture, gospodarstva, znanosti i sporta.

U obraćanju odlikovanima predsjednik Milanović naglasio je kako su kultura, gospodarstvo, znanost i sport četiri značajna područja za naše društvo i državu kao cjelinu. Dodao je da je stoga na prijedlog udruga, pojedinaca i svojih savjetnika u Uredu Predsjednika Republike donio odluku da toj značajnoj i važnoj grupi ljudi, građanima Hrvatske, dodijeli odlikovanja. „Radi se o ljudima koji su dali značajan doprinos kroz život i rad u ova četiri područja i to je minimum koji vam hrvatska država i ja, kao predsjednik, na jedan simbolički način može dodijeliti“, poručio je predsjednik Milanović.

„Mislim da ova odlikovanja nitko nikada neće imati razloga niti spominjati niti dovesti u pitanje. To su ugledni ljudi, građani zajednice koji su po političkim opredjeljenjima različiti ili slični i time se nisam rukovodio. Rukovodio sam se prijedlozima i svojom  prosudbom i razumom da su to ljudi koji svojim radom i svojim postignućima zaslužuju odlikovanja“, zaključio je predsjednik Milanović zahvalivši odlikovanima na doprinosu te na svemu što su dali i što će još dati Hrvatskoj.   

Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića predsjednik Milanović odlikovao je Velimira Viskovića za izniman doprinos u razvoju književne kritike te proučavanju i promociji novije hrvatske književnosti, posebno Krležinog opusa i prijelomnih trenutaka njegove biografije i prof. dr. sc.  Zvonka Makovića za izniman doprinos hrvatskom kulturnom stvaralaštvu svojim pjesničkim opusom, esejima  te posebno proučavanju hrvatske povijesti umjetnosti i promociji suvremene likovne umjetnosti. Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za izniman doprinos promociji hrvatske likovne umjetnosti u području tapiserije, kostimografije, scenografije i kiparstva, umjetnici širokog spektra i svjetskoga glasa čiji se radovi nalaze u brojnim relevantnim zbirkama, a uvršteni su i u funduse velikih muzeja diljem svijeta, Predsjednik Republike posmrtno je odlikovao Jagodu Buić-Wuttke, a odlikovanje je preuzela Milvija Plazibat.

Isto tako, Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića odlikovani su Milan Kranjčević za iznimne zasluge u očuvanju   nematerijalne kulturne baštine u Hrvatskoj, te osobiti doprinos u afirmaciji i promociji gackih čakavskih govora; Branko Uvodić za iznimne zasluge i osobiti doprinos u promociji i očuvanju hrvatske tradicijske, običajne i folklorne kulturne baštine u zemlji i inozemstvu; Jean de Breyne pjesnik, fotograf, umjetnički kritičar i izdavač, za osobiti doprinos u prepoznavanju i promociji hrvatske kulture i umjetnosti u Francuskoj Republici i Ivan Repušić, šef dirigent Minhenskog radijskog orkestra, za iznimna dostignuća na području kulture te promociji hrvatske glazbe u zemlji i inozemstvu.

Red Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića odlikovane su direktorica tvrtke „Ericsson Nikola Tesla“ mr. sc. Gordana Kovačević za iznimni doprinos i osobite zasluge za gospodarstvo; članica Uprave tvrtke „Poslovna Inteligencija“ d.o.o. Anita Cvetić Oreščani za iznimni doprinos i osobite zasluge za gospodarstvo; predsjednica Uprave tvrtke „Tehnomont“ d.o.o. Gordana Deranja za iznimni doprinos i osobite zasluge za gospodarstvo te glavni urednik „Lider Media“ d.o.o. Miodrag Šajatović za iznimni doprinos i osobite zasluge za gospodarstvo.

Za osobite zasluge u promociji i razvoju tehničke kulture, dugogodišnjim stručnim radom na području inovatorstva u zemlji i inozemstvu Redom Danice Hrvatske s likom Nikole Tesle, predsjednik Milanović odlikovao je Ivicu Pivačića.

Redom Danice Hrvatske s likom Franje Bučara odlikovani su alpinistica i planinarka Darija Bostjančić za osobiti doprinos u razvoju i promociji hrvatskog planinarstva te postignute vrhunske rezultate u alpinizmu i sportskom penjanju u svijetu; alpinistica i planinarka Iris Bostjančić za osobiti doprinos u razvoju i promociji hrvatskog planinarstva te postignute vrhunske rezultate u alpinizmu i sportskom penjanju u svijetu; ultramaratonac mr. sc. Zdravko Jadrijev za osobiti doprinos razvoju i promociji hrvatskog sporta te postignute vrhunske rezultate na nacionalnim i međunarodnim sportskim natjecanjima u ultramaratonu; Robert Seligman za osobiti doprinos razvoju i promociji hrvatskog sporta te postignute vrhunske rezultate na nacionalnim i međunarodnim sportskim natjecanjima u gimnastici; odbojkašica i predsjednica Društva sportaša veterana i rekreativaca Marija Anzulović za osobiti doprinos razvoju hrvatskog sporta te ostvarene vrhunske sportske rezultate na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima; stolnotenisačica mr. sc. Branka Batinić za osobiti doprinos razvoju hrvatskog sporta te ostvarene vrhunske sportske rezultate na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima; košarkašica Danira Bilić za osobiti doprinos razvoju hrvatskog sporta te ostvarene vrhunske sportske rezultate na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima; rukometašica i potpredsjednica Društva sportaša veterana i rekreativaca Klaudija Bubalo za osobiti doprinos razvoju hrvatskog sporta te ostvarene vrhunske sportske rezultate na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima; karatašica Ana-Marija Bujas Čelan za osobiti doprinos razvoju hrvatskog sporta te ostvarene vrhunske sportske rezultate na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima; olimpijka i gimnastičarka Erna Hawelka Rađenović za osobiti doprinos razvoju hrvatskog sporta te ostvarene vrhunske sportske rezultate na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima; odbojkaš izv. prof. dr. sc. Vladimir Janković za osobiti doprinos razvoju hrvatskog sporta te ostvarene vrhunske sportske rezultate na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima; predsjednika Sportskog saveza Grada Zagreba Vjekoslav Šafranić za osobiti doprinos razvoju hrvatskog sporta te ostvarene vrhunske sportske rezultate na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima; olimpijac i bivši vaterpolist prof. dr. sc. Zlatko Šimenc za osobiti doprinos razvoju hrvatskog sporta te ostvarene vrhunske sportske rezultate na nacionalnim i međunarodnim  i odbojkaška stručna djelatnica i trenerica Zina Urlić za osobiti doprinos razvoju hrvatskog sporta, te ostvarene rezultate na nacionalnim i međunarodnim odbojkaškim natjecanjima kao vrhunska sportašica i trenerica.

Redom hrvatskog pletera odlikovani su Petar Ćurić za iznimne zasluge u promociji hrvatske kulture i međunarodne kulturne suradnje, te osobiti doprinos glazbeno-edukativnom projektu Hrvatske flautističke akademije u zemlji i inozemstvu; član Uredničkog odbora Hrvatskog planinara prof. dr. sc. Darko Grundler, za iznimne zasluge u razvoju hrvatskog planinarstva, osobito angažmanom u izdavaštvu i digitalizaciji stručnih sadržaja Hrvatskog planinarskog saveza; predsjednik Nadzornog odbora Hrvatskog planinarskog saveza

prof. dr. sc. Hrvoje Kraljević za iznimne zasluge u radu i djelovanju Hrvatskog planinarskog saveza, te osobiti doprinos u razvijanju i osnaživanju Hrvatske gorske službe spašavanja; Vince Hergovich za izniman doprinos u promicanju hrvatske kulture i jezika te očuvanju tradicije Hrvata u Mađarskoj; daruvarski povjesničar i profesor dr. sc. Vjenceslav Herout za osobite zasluge u istraživanju i popularizaciji zavičajne povijesti područja Daruvara i Grubišnog Polja te češke manjine u Republici Hrvatskoj; István Krizmanich za iznimne zasluge i osobiti doprinos u očuvanju identiteta, kulture, jezika i običaja Hrvata u Mađarskoj te slovenski redatelj, glumac i ravnatelj kazališta Mini teatar Robert Waltl za osobiti doprinos u promociji hrvatske kulture te jačanju hrvatsko-slovenskih kulturnih veza.

Povodom 140 godina poslovanja najvećeg i najstarijeg osiguravajućeg društva u Republici Hrvatskoj predsjednik Milanović dodijelio je Povelju Republike Hrvatske tvrtki „Croatia Osiguranje“ d.d., koju je preuzeo predsjednik Uprave Davor Tomašković. Isto tako, Povelja Republike Hrvatske dodijeljena je Hrvatskom glazbenom društvu „Zrinski“ Donja Kaštela za osobiti doprinos očuvanju običaja, tradicije i kulturne baštine u više od 170 godina amaterskog kulturno-umjetničkog djelovanja, koju je preuzeo član Uprave Marijo Čagalj.

Na dodijeljenim odlikovanjima, u ime odlikovanih, predsjedniku Milanoviću zahvalio je Branko Uvodić koji je rekao da je u 50 godina karijere govorio pred brojnim ljudima i na većim skupovima, ali da mu je ovo obraćanje posebno emotivno. „Kad slušam tko su sve nagrađeni vidim da sam s mnogima od njih surađivao i susretao se. Znam koliko su ljubavi, mara, truda i odricanja oni i njihove obitelji trpjele za sve ono što su dali Republici Hrvatskoj u sportu, kulturi, umjetnosti i gospodarskim djelatnostima“, rekao je gospodin Uvodić.

Za primljeno odlikovanje rekao je da je posebno jer je to odlikovanje Republike Hrvatske iz ruku hrvatskog predsjednika. „Odlikovanja ćemo s ponosom pokazivati svima koji znaju što je to ulagati u lijepu našu Domovinu“, zaključio je te zahvalivši predsjedniku Milanoviću na dodijeljenom odlikovanju čestitao i svima nagrađenima i odlikovanima rekao: „Nastavit ćemo i dalje koliko nam zdravlje i godine budu dopuštali“.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta, Marko Beljan