Predsjednik Milanović odlikovao dosadašnjeg ravnatelja SOA-e Danijela Markića Redom kneza Branimira s ogrlicom

27. kolovoza 2024.
16:53

Predsjednik Republike Zoran Milanović odlikovao je v.d. ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije Danijela Markića Redom kneza Branimira s ogrlicom za osobite zasluge stečene u promicanju međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske i njezina odnosa s drugim državama na području sigurnosno-obavještajnog rada, a povodom prestanka mandata ravnatelja SOA-e.

„Branili ste Agenciju od prirodnih impulsa politike da joj se nametne, na jedan inteligentan i elegantan način. Stranačkoj politici bilo koje provenijencije u službi na višim položajima nije bilo mjesta i za to zasluge snosite prije svega vi. Niste dopustili da se sustav kontaminira. To je težak posao i za to trebamo ljude odane profesiji, struci. Za to se ne ide u školu, za to se živi, formira, modelira kroz život metodom pokušaja i pogreške uz dva presudna esencijalna sastojka, a to su patriotizam i zdrav razum“, rekao je predsjednik Milanović prilikom dodjele odlikovanja v.d. ravnatelju Sigurnosno-obavještajne agencije Danijelu Markiću.

Na svečanosti u Uredu predsjednika Republike, predsjednik Milanović istaknuo je kako je  posebno počašćen što gospodina Markića može simbolički, ali bitno sadržajno, odlikovati visokim hrvatskim odlikovanjem na kraju njegovog posla u Hrvatskoj. Odlikovanje je zaslužio, kako je to Predsjednik rekao, „za sve ono što ste radili za Hrvatsku i što ste dali domovini još u svojoj mladoj dobi kao tek svršeni adolescent, povratkom iz Francuske u Hrvatsku 1991. godine, onda rat i na kraju ovih osam godina službe na čelu jedne od onih državnih ustanova o kojoj se malo zna i puno spekulira“.  

„Želim vam sreću na novom poslu na koji ste odabrani kvalitetom, jer da je politika u pitanju, a uvijek je to više politika nego kvaliteta, vi ne biste bili izabrani. Bio bi netko drugi iz neke druge ili treće države, malo veće i malo zapadnije od Hrvatske. Vaš odabir svjedoči da imate kvalitete koje su prevagnule. Rijedak slučaj, nije ih bilo puno i neće ih biti puno ni u buduće jer Europa tako funkcionira“, rekao je Predsjednik te zahvalivši gospodinu Markiću na svemu što je dao za Hrvatsku zaključio: „Za nekoliko dana vaša lojalnost će biti prema novom poslodavcu, ali ja znam da nikada nećete zaboraviti tko ste, što ste i od kuda dolazite“.

Zahvalivši predsjedniku Milanoviću na dodijeljenom odlikovanju v.d. ravnatelj SOA-e Danijel Markić zahvalio je Predsjedniku i na suradnji. „Želio bih vam najprije zahvaliti na suradnji koju smo imali, vi kao Predsjednik Republike i ja kao ravnatelj Službe. Po mom sudu ta suradnja je bila uzorna. Isto tako, htio bih vam se zahvaliti na osobnom odnosu koji smo razvili i koji je za mene uvijek predstavljao jedan ozbiljan intelektualni izazov“, rekao je gospodin Markić.

Isto tako, zahvalio je na suradnji i bivšoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, bivšem premijeru Tihomiru Oreškoviću će predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću. „Svi vi imate jednu zajedničku karakteristiku: svi ste željeli profesionalnu službu, efikasnu službu u službi građana i države, depolitiziranu službu. To ste imali i to ćete imati vi kao Predsjednik Republike i u budućnosti“, rekao je.

„Čim sam došao u Hrvatsku ja sam znao da sam dio povijesti, da stvaram povijest, ali u isto vrijeme sam znao da sam ja jedna mala karika u svemu tome bez koje se može. I taj osjećaj ponosa i poniznosti me je uvijek vodio i zato mi je ovo odlikovanje iznenađenje“, rekao je v.d. ravnatelj SOA-e te posebno zahvalio ljudima koji su mu značili i pomogli; generalima Anti Rosi i Anti Gotovini, djelatnicima Sigurnosno-obavještajne agencije te svojoj obitelji i prijateljima.   

Na svečanosti uručenja odlikovanja v.d. ravnatelju Sigurnosno-obavještajne agencije Danijelu Markiću, uz članove obitelji i prijatelja gospodina Markića, bili su i zamjenik ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvoje Omrčanin i predstojnik Ureda ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije Davor Franić.

Uz predsjednika Milanovića bili su predstojnik Ureda Predsjednika Orsat Miljenić, pročelnik Kabineta Predsjednika Bartol Šimunić, savjetnik Predsjednika Republike za obranu Ivica Olujić, savjetnik Predsjednika za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić, savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković, posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković i povjerenik Predsjednika za sport Tomislav Paškvalin.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek