Predsjednik Milanović obišao je 28. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi

15. rujna 2024.
19:24

Predsjednik Republike Zoran Milanović obišao je danas 28. Međunarodni festival čipke, najstariju i najveću manifestaciju u Lepoglavi, gradu iznimno bogate kulturne tradicije, koji je već više od stoljeća diljem Europe poznat i kao važno čipkarsko središte.

U pratnji domaćina, gradonačelnika Grada Lepoglave Marijana Škvarića, zamjenice župana Varaždinske županije           Silvije Zagorec, predsjednika Gradskog vijeća Grada Lepoglave Roberta Dukarića, direktorice Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Lepoglave Ljubice Dubovečak i pročelnice jedinstvenog Upravnog odjela Grada Lepoglave Maje Poje, predsjednik Milanović razgledao je najljepše čipke iz čak 15 europskih zemalja. Obilazak je započeo razgledavanjem izložbe hrvatskih čipkarskih centara i izložbe „Lepoglavska čipka i nakit“ izložene u Turističko kulturno-informativnom centru Lepoglava nakon čega je razgledao izložbu inozemnih izlagača i domaćina u Pavlinskom samostanu.

Ovogodišnji Međunarodni festival čipke održava se od 13. do 15. rujna pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske i pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Varaždinske županije, Varaždinske županije i Grada Lepoglave.

Organizatori 28. Međunarodnog festivala čipke priredili su izložbe najljepših primjeraka lepoglavske čipke, čija je vještina izrade još 2009. godine upisana na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva UNESCO-a, ali i izložbe čipaka iz drugih najpoznatijih čipkarskih središta u Hrvatskoj – Primoštena, Splita, Sikirevaca, Križevaca, Trga kod Ozlja, Svete Marije, Paga i Krašića. Ovogodišnji festival dodatno je obogaćen uvidom u kulturu i baštinu Turske, koja je ove godine zemlja partner Međunarodnog festivala čipke.

Uz predsjednika Milanovića bili su pročelnik Kabineta Predsjednika Bartol Šimunić i posebni savjetnik Predsjednika Republike za kulturu Zdravko Zima.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta