Predsjednik Milanović obišao Internacionalni sajam pršuta u Tinjanu

18. listopada 2024.
16:30

Predsjednik Republike Zoran Milanović obišao je danas izlagače Internacionalnog sajma pršuta „ISAP 2024“, koji se u Tinjanu održava po šesnaesti puta.

Internacionalni sajam pršuta ISAP održava se u Tinjanu trećeg vikenda u listopadu od 2006. godine, kada se Općina Tinjan proglasila Općinom istarskog pršuta. Riječ je o jednoj od najvažnijih turističkih i gospodarskih manifestacija središnje Istre koju godišnje posjeti više od 25.000 ljudi.

U pratnji domaćina i organizatora Sajma, načelnika Općine Tinjan Gorana Hrvatina i predsjednika Općinskog vijeća Igora Antolovića, predsjednik Milanović obišao je izlagače ovogodišnjeg Internacionalnog sajma pršuta koji se održava od 18. do 20. listopada. Na njemu se predstavlja četrdesetak proizvođača pršuta iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Portugala, Španjolske i Crne Gore. Budući da ISAP daje mogućnost da se sa svojim proizvodima promoviraju i drugi lokalni proizvođači, a ne samo pršutari, na Sajmu su izloženi i sirevi raznih proizvođača, potom vina, ali i niz drugih proizvoda.

Svake godine se najuspješnijim pršutarima dodjeljuju plakete i priznanja za kvalitetu njihovih proizvoda te se proglašava i šampion sajma, na temelju ocjene stručne komisije koju čine članovi Udruge senzornih analitičara pršuta – GUSTUS, osnovane u Tinjanu 2010. godine.

Tijekom ISAP-a u Tinjanu se organiziraju i stručni skupovi, predavanja i prezentacije na temu proizvodnje i valorizacije pršuta i drugih autohtonih proizvoda te ekološke proizvodnje.

Uz predsjednika Milanovića bio je pročelnik Kabineta predsjednika Republike Bartol Šimunić.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan