Predsjednik Milanović o izboru predsjednice Europske komisije: Ne znam koga predstavlja, ali imat će veliku moć

18. srpnja 2024.
18:47

„Treba biti lojalan, treba biti suradljiv, treba igrati po pravilima, ali se istovremeno – kao država sa stavom – boriti da se pravila, prije nego što se donesu, usklade s našim potrebama i interesima. Jer mi te ‘peneze’ ne dobivamo zato jer nas netko previše voli nego zato da bi od nas dobio ono što mu treba. To je slobodno tržište na kojem će prodavati što hoće, koliko hoće, a da mi na to nemamo nikakvog utjecaja. To su pravila igre na koja smo pristali, nitko nas nije prevario“, rekao je predsjednik Republike Zoran Milanović u Krapinskim Toplicama u kojima je boravio povodom obilježavanja Dana Općine.

Predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Krapinske Toplice komentirao je današnji izbor Europskog parlamenta koji je tajnim glasanjem potvrdio novi mandat predsjednice Europske komisije Ursuli von der Leyen. „Europska unija, koja je danas izabrala svoju novu petogodišnju predsjednicu kao šeficu Komisije, nije nikakva naddržava, nikakva zamjena za Hrvatsku i ne smije biti. To moramo shvatiti i ponavljati svojoj djeci zato što je to važno za nas. Zato su ovo samo riječi upozorenja da shvatimo da živimo danas u vrlo kompliciranom svijetu, nesigurnom svijetu, da će u Americi biti izbori za nekoliko mjeseci i da će ti izbori, nažalost, jako odrediti smjer kretanja svijeta i odnose među državama i najvećim silama. Mi smo u toj priči mali“, rekao je Predsjednik.

O ponovnom izboru predsjednice Europske komisije rekao je: „Uopće ne znam koga predstavlja, ali imati će veliku moć. To nije demokratska institucija, ti ljudi nisu izabrani od naroda i ne upravljaju novcem u proračunskoj proceduri iza koje baš stoji politički narod. To je velika masa Europljana, a u toj masi mi smo jedena lijepa i velika strukturirana kap“.

Ponovio je kako moramo biti svjesni da novac iz europskih fondova neće još dugo dolaziti, a vodstvu Općine Krapinske Toplice poručio da moraju uzeti svaki euro od tih novaca, ali i upozorio da od toga nećemo postati bogata država. „Tim novcima iz Europe nema novog bogatstva, nema klasičnih faktora proizvodnje kao što je zemlja, kapital, rad, ni sekundarnih u najvećoj mjeri. Imate neke stvari koje si inače ne bi mogli priuštiti – to je kanalizacija, sustavi odvodnje, to je skupo i dugotrajno, a ovo drugo je sve dekor da bude ljepše i bolje, ali od toga nema novca, nema moći i nema samostalnosti“, rekao je.

Predsjednik Milanović u obraćanju osvrnuo se i na rebalans proračuna: „Čujemo da u proračunu fale neke puste stotine milijuna eura: Iskreno mislim da to nije istina, da je to finta za potrebe dnevnopolitičkih dogovora i postavljanja granica unutar vladajuće koalicije. Naprosto nije moguće da je netko toliko otišao u minus. To uopće ne želim prihvatiti kao činjenicu, ali to opet pokazuje i podsjeća na to gdje je moć i gdje je vlast“, rekao je predsjednik Milanović.

Usporedio je izvorne prihode Općine Krapinske Toplice s izvornim prihodima općina jednake veličine i broja stanovnika uz obalu kazavši kako svaka općina na moru zahvaljujući svom položaju i činjenici da živi od turizma na ovaj broj stanovnika ima barem tri ili četiri puta veće izvorne prihode. „To u principu nije pravedno. Ta razlika nije rezultat rada, ulaganja i veće pameti nego naprosto sreće. Ovdje je potrebna veća požrtvovnost da bi se nešto stvorilo napravilo i prodalo, ovdje se ne živi od rente“, istaknuo je Predsjednik. 

Osim predsjednika Milanovića na svečanoj sjednici govorili su predsjednik Općinskog vijeća Općine Krapinske Toplice Božo Ružak, načelnica Općine Krapinske Toplice Gordana Jureković, župnik župe Presvetog Trojstva Krapinske Toplice vlč. Marijan Gradinšćak, gradonačelnik Grada Pregrade Marko Vešligaj, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i potpredsjednik Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas