Predsjednik Milanović o imigracijama: To je najveći izazov s kojim se Hrvatska suočava  

15. kolovoza 2024.
10:37

„Nakon ljudi, prostor je najveća vrijednost ovog kraja i hrvatskog turizma. Ovaj otok, odnosno najveći dio naseljenog prostora otoka, je zreo i prostorno definiran jer prošao je svoje formativno razdoblje. U zadnjih 30 godina, osim stalnog rada na poboljšanjima, nije bilo velikih petoljetnih zahvata i novih neimarskih projekata, manje-više ostalo je kao i što je bilo tada. Gledam ovaj otok i divim se. Ovo treba čuvati“, kazao je Predsjednik Republike Zoran Milanović sinoć na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Jelsa na Hvaru gdje boravi povodom Dana Općine i blagdana Velike Gospe.

Nadalje govoreći o Jelsi, Predsjednik Milanović smatra kako su trenutne granice koje ovaj prostor može izdržati dovoljne jer bi u protivnome došlo do zasićenja. „Treba težiti boljemu, kvalitetnijemu, posebnome, biti svjestan u čemu si jak, a mi smo jaki u suncu i moru koje nam je priroda i dragi Bog dao. To je konkurentska prednost Hrvatske koje druge zemlje uglavnom nemaju. Stoga, trebamo to ljubomorno i grčevito čuvati te svaki dan o tome razmišljati. Mi smo, vi ste, u tome dobri i na nama je da to oplemenjujemo i ne uprskamo“, poručio je.

U prigodnom obraćanju, Predsjednik Republike je istaknuo kako je dolazak stranaca u Hrvatsku stvarnosti, ali istovremeno i najveći izazov s kojim se Hrvatska suočava. „Nas ima sve manje i manje i možemo se prikloniti odnosno podati moralnoj panici i govoriti o propasti Hrvatske, ali broj hrvatskih ljudi se u nadolazećem periodu neće povećavati. Nije realno to očekivati“, kazao je.

„Ratovi na istoku između Rusije i Ukrajine, zločini u Gazi, ubojstva, ratni zločini – to su sve stvari koje gledamo, ali iz kojih ćemo se, ako smo iti malo pametni, izvući i gledati svoj posao. Međutim, ovo nas se tiče jer mi smo mala zemlja sa posebnom kulturom. Proces dolaska stranaca u našu zemlju treba biti strogo određen, mjeren i promatran sa svih strana s ciljem da nauče jezik i da prihvate lokalnu kulturu, ali tu ne mislim i na vjeru“, naglasio je predsjednik Milanović dodavši kako se moramo prilagoditi stvarnosti jer nam treba ljudi.

„Morat ćemo zasukat rukave i o tome učiti svoju djecu i unuke“, zaključio je.

Osim predsjednika Milanovića na svečanoj sjednici govorili su predsjednik Općinskog vijeća Jelse Jure Gurdulić, načelnik Općine Nikša Peronja i ministar zdravstva Vili Beroš te su povodom Dana Općine dodijeljena javna priznanja i nagrade najzaslužnijim pojedincima i organizacijama.

Uz predsjednika Milanovića bili su pročelnik Kabineta Bartol Šimunić i savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta