Predsjednik Milanović na Skupštini Istarske županije: Prolaz kroz tunel Učka trebao bi biti besplatan

25. rujna 2024.
14:20

Predsjednik Republike Zoran Milanović u Pazinu je sudjelovao na svečanoj sjednici Skupštine Istarske županije povodom obilježavanja Dana Županije na kojoj je pozvao na donošenje odluke da prolaz tunelom Učka bude besplatan. „Zašto simbolički na današnji dan, na dan donošenja odluke o spajanju Istre sa svojom maticom zemljom, zašto to danas ne bi bila tema? Zašto se kroz taj tunel ne bi prolazilo besplatno?“, upitao je predsjednik Milanović.

Dodao je da se ne može reći da je Istra bilo čime odvojena od Hrvatske, osim geografski i geološki, jer se između Istre i Rijeke nalazi Učka kroz koju je tunel probušen i otvoren osamdesetih godina prošlog stoljeća. „I sada imamo drugu cijev tunela. Inicijativa da se tunel kroz Učku učini besplatnim može biti promatrana kao populizam, ali može biti i afirmativno gledana“, rekao je predsjednik Milanović te podsjetio kako je i nova autocesta do Siska besplatna te da su besplatni prolazi kroz tunel Sv. Ilija, kao i Pelješki most i Krčki most. U tom smislu, pozvao je nadležne da i prolaz kroz Učku bude besplatan.

Dan Istarske županije slavi se u povodu donošenja Pazinskih odluka iz 1943. o sjedinjenju Istre s Hrvatskom, a predsjednik Milanović u obraćanju je istaknuo da je Istra 1945. godine Hrvatskoj priključena silom oružja. „Silom oružja kojeg su nosili velikom većinom hrvatski sinovi. To su ljudi koji su u svega nekoliko dana ’45. godine hrabrim, lukavim i odvažnim manevrom ušli u Istru i u Trst“, rekao je. 

Istaknuo je da je ta pobjeda u Istri bila pobjeda hrvatskog oružja i hrvatskih partizana koji su se borili za svoja prava i svoj narod. „Vodili su ih njihovi lideri, tada komunisti, ali naši ljudi, naš narod. Po tome je ta priča neponovljiva epopeja koja se nikada ranije nije dogodila jer ranije su se hrvatski vojnici okupljali pod slovom Ugara, Habsburga, Nijemaca, ali nikada za svoju stvar. I zato tim ljudima dugujemo primarnu zahvalnost, a ono sve kasnije je nadgradnja. Kao što je i danas Europska unija nadgradnja“, rekao je predsjednik Milanović istaknuvši da je sloboda Istre i pripadnost Istre Hrvatskoj izborena hrvatskim oružjem.

„Istra ’45. godine ulazi u hrvatski državno-pravni prostor ne temeljem filozofije državnog prava na kojem je bazirana nova hrvatska državnost i hrvatska politička nacija novog vijeka. Hrvatsko državno pravo, kneževine u Dalmaciji, hrvatska Slavonija, Lika – Istra je bila izvan toga, ali je cijelo vrijeme kroz povijest nastanjena pripadnicima istog naroda, našeg naroda, hrvatskog naroda koji je govorio čakavski, to je samo hrvatsko vlasništvo. Istra je bila hrvatska i Istra je danas hrvatska, Istra je, naravno, i europska“, istaknuo je Predsjednik.

„Istra je danas lijepa i napredna regija koja se može mjeriti s naprednijim europskim regijama. Neću dijeliti savjete, vi najbolje znate što je dobro za vas. Znate najbolje što vam treba, što nemate i za to se borite dostupnim i civiliziranim političkim sredstvima s jasnim stavom što ste, tko ste i što je vaša povijest“, poručio je predsjednik Milanović istaknuvši kako je Domovinski rat od prije trideset godina velika epopeja hrvatskog naroda i stvaranja države ali da „prije toga ili bez toga, i bez narodnooslobodilačke borbe i bez partizana, Istra ne bi bila dio Hrvatske. To treba poštovati i odati priznanje. Ovo je samo jedna velika priča i vjerojatno jedna od najvažnijih hrvatskih priča dvadesetog stoljeća, priča o dolasku Istre matičnoj zemlji – Hrvatskoj!“, zaključio je predsjednik Milanović.

Osim predsjednika Milanovića na svečanoj sjednici Skupštine Istarske županije govorili su predsjednica Skupštine Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar, župan Istarske županije Boris Miletić, predsjednica Saveza udruga antifašista Istarske županije Ada Damjanac, zamjenik župana Primorsko-goranske županija Petar Mamula, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za središnju i javnu nabavu, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Ivan Bubić i načelnik Općine Sveti Petar u Šumi, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Mario Bratulić.

Uoči svečanosti povodom Dana Istarske županije, predsjednik Milanović položio je vijenac i zapalio svijeću kod spomenika žrtvama fašizma u Parku Narodnog ustanka. 

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek