Predsjednik Milanović na otvorenju manifestacije 57. Voloderske jeseni pozvao na očuvanje hrvatskih običaja  i jezika

07. rujna 2024.
20:20

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je večeras u Voloderu na otvorenju gospodarsko-kulturne manifestacije Voloderske jeseni, koja se održava po 57. put.

U prigodnom obraćanju na svečanosti otvorenja predsjednik Milanović istaknuo je važnost očuvanja kulturne baštine, običaja i jezika, naglašavajući posebno vrijednost kajkavskog narječja.

„Uz narodne nošnje i običaje važan je i jezik. Svaki puta kada čujem stari izvorni kajkavski, koji je poseban za ovaj kraj i koji je u odlasku ali se grčevito drži, znam da ima nade za nas. Od svih naših običaja jezik je možda najvažniji“, kazao je predsjednik Milanović.

Predsjednik Milanović je također odao priznanje organizatorima manifestacije te izrazio želju da sav trud uložen u očuvanje lokalnih običaja i kulture bude i materijalno nagrađen, zaključivši: „Želim vam da zaradite na ovome što radite i da ne radite uzaludno, da čuvate običaje i jezik“..

Riječ je o najvećoj i najstarijoj manifestaciji posvećenoj berbenim običajima koja predstavlja jedan od najvećih sajmova vina i mošta u Sisačko-moslavačkoj županiji te se održava u organizaciji Turističke zajednice Grada Popovače i Mjesnog odbora Voloder, u suradnji s lokalnim udrugama. Prva organizirana kulturna priredba „Berba grožđa“ održana je u Voloderu 1. listopada 1967., a pod imenom „Voloderska jesen“ prvi se put održava 15. rujna 1968. godine.

Osim predsjednika Milanovića na manifestaciji su se obratili predsjednik Mjesnog odbora Voloder Danijel Sučija, gradonačelnik Grada Popovače i predsjednik Turističke zajednice Grada Popovače Josip Mišković, zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede i izaslanik ministra Tugomir Majdak, zastupnik u EU parlamentu Tomislav Sokol te zastupnica u Hrvatskom saboru Marijana Petir. Nakon svečanosti otvorenja predsjednik Milanović u pratnji domaćina obišao je izlagače i izložbene štandove manifestacije te Gastro park.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan