Predsjednik Milanović na otvaranju muzeja Cravaticum: Hrvati polažu legitimno pravo na povijesno vlasništvo kravate

26. lipnja 2024.
13:55

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je danas na svečanom otvaranju jedinstvenog muzeja posvećenom kravatama „Cravaticuma – boutique muzej kravate“ u zagrebačkoj Tomićevoj ulici na kojem je osnivačima Muzeja zaželio da on preraste u dobar i ozbiljan poslovni poduhvat.

„Mi smo jedini koji polažemo legitimno pravo na autorstvo i na povijesno vlasništvo tog jednog malog, ali toliko značajnog modnog odjevnog detalja koji se veže u stotine čvorova i koji je toliko važan da su ga prihvatile i neke kulture koje s Europom veze nemaju, kao Japanci i Kinezi koji su prvu kravatu stavili prije stotinjak godina“, rekao je predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju.

„Vama želim poslovni uspjeh jer ovo je poslovni poduhvat. Želim da preraste u dobar i ozbiljan poslovni poduhvat, da ljudi ovdje dolaze i da im “prodajemo” dobronamjernu, lijepu, ljudsku i društvenu priču o tome kako su Hrvati zaslužni za kravatu“, rekao je Predsjednik.

Osim predsjednika Milanovića o značaju Muzeja kravate i o tome kako će pridonijeti promidžbi hrvatskoga kulturnog identiteta u svijetu, na svečanom otvorenju govorili su direktor Cravaticum – boutique muzej kravate Igor Mladinović i kustos i muzeolog te suvlasnik muzeja Darko Dovedan.

Nakon svečanosti otvorenja, predsjednik Milanović je uz stručno vodstvo kustosa muzeja Darka Dovedana obišao Muzej kravate koji je koncipiran kao multimedijalni muzej u kojem umjetnička djela suvremenih umjetnika na temu kravate predstavljaju tek jedan segment njegovog bogatog fundusa. U muzeju je prikazan povijesni razvoj kravate na moderan način, a na površini od oko 130 metara četvornih posjetitelji se susreću s umjetničkim pristupom uređenju te brojnim interaktivnim i neočekivanim izlošcima.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika Republike za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek