Predsjednik Milanović: Ekonomska aktivnost bit će manja, moramo se pripremiti za to

04. listopada 2022.
11:38

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je danas na 14. konferenciji o održivom razvoju i 15. dodjeli nagrade HRIO (Hrvatski indeks održivosti) u organizaciji Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj. „Čestitam na plemenitom naporu. Podržavat ću ga kao što ću podržavati i ovaj način prikupljanja otpada u Zagrebu, bez obzira što će biti puno problema, ali treba početi raditi. Neće i ne može biti savršeno“, rekao je predsjednik Milanović u svom obraćanju nagrađenima i sudionicima.

U obraćanju je predsjednik Milanović podsjetio kako je Hrvatska već skoro deset godina članica Europske unije. „Nakon deset godina treba podvući crtu i postaviti si pitanje – kako stojimo, s koliko nula se to piše. Mi smo opsjednuti tom monetarnom percepcijom Europske unije: koliko smo dobili, koliko smo dali, koliko smo plusu. Međutim, taj plus je toliko mali, toliko sitan novac, godišnje to je 5 milijardi kuna“, rekao je predsjednik Milanović dodavši kako za to nije kriva ova vlada jer se bolje ne može.

„Cijeli sustav je dizajniran tako da oni koji imaju puno, najviše ili jako puno, ostanu tamo gdje jesu, a da oni koji su ispod otprilike ostanu tu gdje im je mjesto. Tu je naša mala Hrvatska“, rekao je Predsjednik dodavši da nas se nitko neće sjetiti ako se ne pobrinemo za sebe i ako nama ne bude stalo do ove države. „Možda nas neće htjeti naljutiti, nauditi nam namjerno, promrsiti nam račune, ali da će brinuti o nama – nema šanse“, poručio je predsjednik Milanović.

Osvrnuvši se na trenutačnu situaciju u Europi predsjednik Milanović smatra da će ljudi, koji su ove godine dolazili u Hrvatsku i kojih je bilo manje nego prošle godine, ali su ostavili više novca, sljedeće godine imati i trošit manje. „Zato će naš održivi razvoj postati neka vrsta stagnacije. Nemam dobre vijesti. Veliki problemi se moraju rješavati kolektivno i na njihovom čelu stoje uvijek oni koji su ih izazvali, a to su veliki. Ja sam predsjednik male zemlje, a male zemlje moraju biti lukave i sebične, i ne gurati se u prvi red“, rekao je predsjednik Milanović dodavši kako sljedeća zima neće biti zima zmrzavanja, ali da će biti zima sažimanja i restrikcija. „Ekonomska aktivnost pod ovim uvjetima ne može biti veća nego samo manja, s obzirom da smo ovisni o tim tržištima. To je ono na što se moramo spremiti. Sve će ovisiti samo na nama“, zaključio je svoje obraćanje Predsjednik Republike.

Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj neprofitno je poslovno udruženje gospodarstvenika koje okupljanja najveće hrvatske kompanije i lidere u gotovo svim sektorima. Savjet je osnovan 1997. s ciljem zastupanja gospodarskih interesa u održivom razvoju prema Vladi RH, podupiranja usmjerenja prema održivom razvoju u gospodarskom, političkom, pravnom i društvenom životu te poticanja promjena koje će pospješiti prijelaz na održivi razvoj u Hrvatskoj. Na 14. konferenciji o održivom razvoju po 15. puta dodijeljene su nagrade najodgovornijim i održivijim poduzećima koje služi za vrednovanje odgovornih praksi u gospodarstvu Hrvatski indeks održivosti (HRIO). 

Uz predsjednika Milanovića na 14. konferenciji o održivom razvoju i 15. dodjeli nagrade HRIO bio je posebni savjetnik Predsjednika za energiju i klimu Julije Domac.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta