Predsjednici Hrvatske i Slovenije zajedno će odati počast žrtvama talijanskog fašističkog koncentracijskog logora Kampor na Rabu

08. rujna 2023.
14:12

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i predsjednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar zajedno će sudjelovati na obilježavanju 80. obljetnice oslobađanja zatočenika iz talijanskog fašističkog koncentracijskog logora Kampor na otoku Rabu. Dvoje predsjednika položit će zajednički vijenac za žrtve logora koji je bio jedan od najzloglasnijih talijanskih fašističkih logora u Drugom svjetskom ratu.

Koncentracijski logor Kampor na Rabu otvorila je talijanska fašistička vlast u srpnju 1942. godine i u logor je deportirala stanovništvo s okupiranih i anektiranih područja Hrvatske i Slovenije. U logoru je bilo zatočeno oko 15 tisuća ljudi, uključujući oko 1200 malodobne djece, i to uglavnom Hrvati iz Gorskog Kotara, Slovenci i Židovi. Od gladi i teških uvjeta života u logoru Kampor umrlo je više tisuća ljudi. Logor je raspušten u rujnu 1943. godine nakon kapitulacije fašističke Italije.

Spomen park za žrtve logora u Kamporu izgrađen je 1953. godine prema projektu slovenskog arhitekta Edvarda Ravnikara. Ovo nije prvi put da hrvatski i slovenski predsjednici zajedno odaju počast žrtvama logora u Kamporu. Predsjednik Milanović i tadašnji predsjednik Slovenije Borut Pahor zajedno su prisustvovali komemoraciji žrtvama logora u rujnu 2020. godine. 

Na obilježavanju 80. obljetnice oslobađanja zatočenika iz talijanskog fašističkog koncentracijskog logora Kampor na otoku Rabu uz predsjednika Milanovića i predsjednicu Pirc Musar sudjelovat će i supruga predsjednika Republike prof.dr.sc. Sanja Musić Milanović i suprug predsjednice Slovenije Aleš Musar.