Predsjednik Milanović: Budimo mudri, pametni i razboriti kada donosimo važne odluke, to nas je kroz povijest očuvalo

25. listopada 2024.
15:38

„Budimo mudri, pametni, razboriti i skeptični kada donosimo važne odluke jer samo to nas je, i to povijest govori, očuvalo“, poručio je predsjednik Republike Zoran Milanović iz Makarske gdje je sudjelovao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća održanoj povodom Dana grada.

U prigodnom obraćanju predsjednik Milanović kazao je da u današnjem svijetu trebamo biti sebični i u nekim stvarima gledati svoj interes te „razmišljati na način da je jedino nama i samo nama stalo do ove zemlje, do ljudi koji u njoj žive, do njezinih građana“. „Hrvatska je država hrvatskog naroda, jedina nakon stotina godina, ali i svih drugih koji žive u Hrvatskoj, koji dijele istu sudbinu i vide isti put i žele istu sreću, sigurnost, blagostanje i onu blaženu dosadu u kojoj sloboda neće biti samo druga riječ kada nemaš što izgubiti. Hrvatska je zemlja koja itekako ima što izgubiti ako se njome pametno ne gospodari i ako se pametno ne promišlja prije donošenja mnogih odluka“, istaknuo je predsjednik Milanović.

Postavivši pitanje što u Hrvatskoj 2024. godine predstavlja sloboda, što nam znači i kako je dobivena, predsjednik Milanović je rekao: „Znamo kako je Hrvatska osvojila svoju slobodu, znamo tko se tu žrtvovao, znamo koliko je to jedinstvena priča i znamo kako je neponovljiva“, te istaknuo kako se zbog te i tako izborene slobode moramo ponositi na sebe i govoriti si da smo drukčiji i posebni.

U tom smislu, predsjednik Milanović poručio je da moramo čuvati ono što imamo i da „u svim odlukama državništva – ali i okoliša i urbanizma – treba, prije svega, voditi računa da se to čuva, da se ne obezvrijedi, da se ne dovede u pogibelj ili u opasnost“.

„Jedino tako možemo biti svoj na svome, gospodari svoga, kreatori svoga novca, svoga bogatstva i svoje sigurnosti. Drugog puta nema i ta odluka može biti samo naša. Kada god dolazim i kada god prolazim kroz nekakve kontrolne točke našeg identiteta i našeg zavičaja – kada se spuštam s Jelenja prema Rijeci, s Vratnika prema Senju i sada kroz ovaj tunel – svaki puta prekinem sve ono što radim i gledam i podsjećam se koliko je to jedinstveno i lijepo, kolika je sloboda to imati i kako treba raditi sve da se to ne ugrozi i ne izgubi“, rekao je predsjednik Milanović. 

Osim predsjednika Milanovića na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Makarske govorili su predsjednica Gradskog vijeća Gordana Muhtić, gradonačelnik Zoran Paunović, načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Irfan Čengić, gradonačelnik Grada Ogulina Dalibor Domitrović i zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Anto Šošić te su uručena i javna priznanja najzaslužnijim pojedincima za doprinos razvoju Grada.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta