Predsjednik Milanović sastao se u Tivtu s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani

07. listopada 2024.
20:14

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sastao se danas u Tivtu s predsjednicom Republike Kosovo Vjosom Osmani. Sastanak je održan uoči skupa šefova država Procesa Brdo-Brijuni. Dvoje predsjednika razgovarali su o napretku Kosova prema euroatlantskim integracijama, pri čemu je predsjednica Osmani zahvalila predsjedniku Milanoviću i Hrvatskoj na kontinuiranoj i jasnoj podršci Kosovu. Razgovarali su i o aktualnim događajima i situaciji u regiji  u sklopu priprema za sastanak Procesa Brdo-Brijuni, te o važnosti bilateralnih odnosa između Hrvatske i Kosova koji su ocijenjeni odličnima.

Uoči sastanka na vrhu, za šefove država u Starom gradu Kotoru priređen je kulturno-umjetnički program: tradicionalno kolo svetog Tripuna izveli su članovi Bokeljske mornarice. Riječ je o jedinstvenoj i stoljećima staroj tradiciji, koja je 2022. godine uvrštena na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, te simbolu kulturnog nasljeđa bokeljskih Hrvata i predstavlja važan dio povijesti i identiteta Hrvata u Boki kotorskoj. Proslava sv. Tripuna i plesanje kola duboko su ukorijenjeni u kulturi Bokelja.

„Posebno me veseli što sam imao prigodu, zajedno s predsjednikom Milatovićem i ostalim predsjednicima država članica Procesa Brdo-Brijuni, uživati u kolu svetog Tripuna, plesa kojeg je izvela Bokeljska mornarica. Ovaj kulturni fenomen, zajedno s Bokeljskom mornaricom, predstavlja nematerijalnu kulturnu baštinu Hrvatske i Crne Gore koju je zaštitio UNESCO i važnu poveznicu između dviju država, a njihova vrijednost nije samo nacionalna nego je tako postala dijelom svjetske kulturne baštine”, rekao je predsjednik Milanović nakon programa u Kotoru.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan