Predsjednik Milanović sudjelovat će na sastanku šefova država Procesa Brdo-Brijuni u Tivtu

06. listopada 2024.
13:43

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovat će na sastanku šefova država Procesa Brdo-Brijuni koji se ove godine održava u crnogorskom gradu Tivtu. Predsjednik Milanović na sastanku sudjeluje kao supredsjedatelj Procesa Brdo-Brijuni zajedno s predsjednicom Republike Slovenije Natašom Pirc Musar.

Šefovi država sudionica Procesa Brdo-Brijuni na sastanku u Tivtu raspravljat će o jačanju regionalne stabilnosti i suradnje, ubrzanju procesa pridruživanja Europskoj uniji zemalja jugoistočne Europe, zadržavanju mladih kroz bolje prilike te prilagodbi ciljevima Europskog zelenog plana.

Sastanci na vrhu Procesa Brdo-Brijuni održavaju se već godinama na inicijativu Hrvatske i Slovenije kao članica Europske unije, i to s ciljem unapređenja međusobne suradnje zemalja u jugoistočnoj Europi i ubrzavanja procesa europskih integracija ostalih zemalja regije među kojima neke već pregovaraju o članstvu u Europskoj uniji ili imaju status kandidata za članstvo u EU.

Uoči sastanka na vrhu, predsjednik Milanović će se u ponedjeljak u Donjoj Lastvi sastati i razgovarati s predstavnicima udruga Hrvata u Crnoj Gori.